De toepassing van A.I. in muziek

Activity: Talk or presentationTalk or presentation at a workshop, seminar, course or other meeting

Description


Dr. Liem is Associate Professor in de Multimedia Computing Group aan de TU Delft. Zij promoveerde in 2015 op het onderwerp “Multifaceted Approaches to Music Information Retrieval”. Daarnaast heeft ze ook een MMus graad als klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium in ’s Gravenhage.

Muziek is een veelzijdig fenomeen: naast het aanspreken van ons auditieve kanaal, spreekt het luisteren naar muziek ook andere zintuigen aan. Ook bij het maken en communiceren van muziek spelen meerdere modaliteiten. De digitalisering van muziek maakt het mogelijk om die veelzijdigheid van de muziek te onderzoeken. Dat gebeurt in het “music Information onderzoeksveld” dat zich bezighoudt met de analyse-, indexering en toegangsmechanismen tot digitale muziekgegevens.

Prof Liem’s onderzoek richt zich op twee gebieden, die beide sterk worden gemotiveerd door haar gecombineerde achtergrond in informatica en muziek:

Het algoritmisch opduiken van informatie over dat veelzijdig fenomeen “muziek” in grote digitale data bases.
Validiteit en validatie van digitale muziekgegevens. In het huidige tijdperk van big data kunnen we meer gegevens dan ooit verzamelen en analyseren, maar deze gegevens zijn ongestructureerd en rommelig en de meetprocedures waren mogelijk niet optimaal. In de muziek komen we vaak dergelijke meetuitdagingen tegen.
Period17 Feb 2023
Held atNatuurkundig gezelschap Middelburg