Bekende woningbouwer neemt langzaam afscheid van beton en staal

Press/Media: Public Engagement Activities

Period18 Nov 2021

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleBekende woningbouwer neemt langzaam afscheid van beton en staal
  Media name/outletAlgemeen Dagblad
  Media typeWeb
  CountryNetherlands
  Date18/11/21
  DescriptionEen van de grootste woningbouwers van Nederland, BAM, opent een fabriek waar in 2025 minstens duizend houten woningen per jaar uit komen rollen. De stap staat symbool voor de verandering die bouwers in gang zetten om van het weinig duurzame beton en staal afscheid te nemen.
  Het is niet zo dat de bouwer meteen afstand doet van beton, steen en staal, maar die kant gaat het wel op, verklaart Pablo van der Lugt van de TU Delft, gespecialiseerd in bouwen met hout. ,,Het is hoopgevend dat ook de grote mainstream aannemers de stap maken, nadat de pioniers hier al verder mee zijn. Het duurt niet lang meer tot een meerderheid deels overgaat op houtbouw. Die transitie gaat tot nu toe niet snel, want hij is kapitaalintensief. Er zijn forse investeringen nodig om de overstap te maken. Maar kijk naar de ontwikkeling van elektrische auto’s. Op een gegeven moment stapt de meerderheid over en dán gaat het wel snel.”
  Er zijn wel manieren om de verandering te versnellen, denkt Van der Lugt. Hij noemt de CO2-taks als voorbeeld. Ook zou het helpen als de opslag van CO2 in het hout zou worden meegewogen in de berekening voor de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Momenteel wordt de ontwikkeling bovendien tegengehouden door een relatief hoge prijs voor hout. Van der Lugt denkt echter dat dat tijdelijk is. ,,De hoge prijzen van het afgelopen jaar zijn een gevolg van het stopzetten van de zagerijen omdat rekening werd gehouden met een economische dip dankzij de pandemie. Die bleef uit en de vraag steeg zelfs explosief, ook uit andere werelddelen. De markt is nu aan het stabiliseren.”
  Producer/AuthorStefan ten Teije
  URLhttps://www.ad.nl/wonen/bekende-woningbouwer-neemt-langzaam-afscheid-van-beton-en-staal~ab1b7537/
  PersonsP. van der Lugt

Keywords

 • hout
 • wood