Blogs Peter Knoppers 2014

Press/Media: Public Engagement Activities

Period10 Jul 2014 → 15 Dec 2014

Media contributions

3

Media contributions

 • TitleDistributienetwerken
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletButtonius
  Media typeWeb
  Duration/Length/Size1 pag.
  Country/TerritoryNetherlands
  Date15/12/14
  DescriptionDe grond onder en langs onze straten ligt vol met leidingen en kabels. Deze spullen worden beheerd door netbeheerders. Op www.aansluitingen.nl kun je opzoeken wie die beheerders zijn. De meeste van die netwerken zijn aangelegd door de oorspronkelijke aanbieders van diensten die ze nodig hadden. Telefoonkabels zijn aangelegd door PTT (tegenwoordig KPN). Elektriciteitskabels door het plaatselijke elektriciteitsbedrijf, gasleidingen door het plaatselijke gasbedrijf, kabel-TV leidingen door het plaatselijke kabel-TV bedrijf (wat vroeger vaak eigendom was van de gemeente).
  Producer/AuthorPeter Knoppers
  URLhttps://buttonius.blogspot.com/2014/12/distributienetwerken.html
  PersonsP. Knoppers
 • TitleExploitatie van de HSL
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletButonnius
  Media typeWeb
  Duration/Length/Size1 pag.
  Country/TerritoryNetherlands
  Date5/11/14
  DescriptionWe hebben in Nederland een hoge snelheidsspoorlijn (HSL) van Schiphol naar Rotterdam en vervolgens vanaf (ongeveer) Barendrecht naar Breda of Antwerpen en Brussel. Het binnenlandse deel wordt gebruikt voor de Intercity Direct (de opvolger van de binnenlandse Fyra), 2 x per uur. De route Schiphol naar Brussel wordt gebruikt voor de Thalys verbinding naar Parijs 1 x per 1 of twee uur. Na het debakel van de internationale Fyra is de Beneluxtrein weer ingevoerd.
  Producer/AuthorPeter Knoppers
  URLhttps://buttonius.blogspot.com/2014/11/exploitatie-van-de-hsl.html
  PersonsP. Knoppers
 • TitleSmart grid
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletButtonius
  Media typeWeb
  Duration/Length/Size1 pag.
  Country/TerritoryNetherlands
  Date10/07/14
  DescriptionElektrische energie opwekken, distribueren en afleveren lijkt simpel, maar dat is het niet. Het grote probleem is dat je elektrische energie niet gemakkelijk kunt opslaan. Het opgewekte vermogen moet daarom nauwkeurig gelijk zijn aan het (door de afnemers) gevraagde vermogen.
  Wanneer te weinig vermogen wordt opgewekt daalt de spanning op het net. Als dat tot gevolg heeft dat de afnemers minder vermogen afnemen is de situatie min of meer stabiel. In dat geval kan het elektriciteitsbedrijf de afname enkele procenten bijsturen door de spanning iets te laten zakken of stijgen. Dat werkt vooral voor de heel korte termijn (orde grootte van een seconde). Voor langere termijn (minuten, uren) werkt dit minder doordat veel afnemers gewoon wat langer energie blijven afnemen. Op die langere termijn moet het elektriciteitsbedrijf dus generatoren bijschakelen. Met dag- en nachttarieven stimuleert het elektriciteitsbedrijf haar afnemers het langere termijn verbruik zo aan te passen dat de pieken overdag en de dalen 's-nachts niet al te groot worden. Sommige elektriciteitsbedrijven verhuren elektrische boilers die op afstand door het elektriteitsbedrijf worden ingeschakeld. Daarmee kunnen de diepste dalen in het verbruik worden opgevuld.
  In het verleden hadden de grote afnemers van elektrische energie vooral machines en apparaten die zich gedragen als brave elektrische weerstanden. Een afname van de spanning met (bijvoorbeeld) 1% veroorzaakt een vermindering van de stroomsterkte met 1%. Het afgenomen vermogen vermindert dan met ongeveer 2%. Ideaal dus voor een elektriciteitsbedrijf.
  Producer/AuthorPeter Knoppers
  URLhttps://buttonius.blogspot.com/2014/07/smart-grid.html
  PersonsP. Knoppers