City-zen Roadshow op bezoek in Roeselare

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

10 weken lang was Roeselare een levend lab dat gebruikt werd om te experimenteren rond nieuwe buurtonwerpen, energie-efficiëntie, strategieën, ... De resultaten moeten een gelukkiger, gezonder en efficiënter Roeselare vormgeven. Een gezelschap internationale duurzaamheidsexperts kwam naar onze stad en nodigde burgers uit om mee te denken, ongeacht hun achtergrond of kennis.

Het resultaat

De echte uitdaging bestond erin een duurzame visie te creëren die in handen van de burger ligt. De zoektocht starten de Roadies vanuit de CO2-uitdaging. Roeselare verbruikt 412.000 ton CO2 equivalenten per jaar. De hoogste uitstoot is afkomstig van residentiële woningen (43%), daarna industrie (30%), en op de derde plaats van private en publieke kantoren (24%). Om dat te compenseren in bosgrond heb je 5.1 keer de oppervlakte van Roeselare nodig. Of je kan tal van andere energie strategieën gebruiken zoals het installeren van zonnepanelen, renoveren van huizen, produceren van groene energie,...

De maatregelen die de Roadies voorstellen zijn erop gericht een stad zonder CO2-uitstoot te bekomen, in een combinatie van maatregelen die het best passen bij onze stad. Oplossingen blijven bij de mensen die ze creëren, daarom moedigden we burgers aan om de toekomst zelf in handen te nemen. De resultaten van wekenlang zwoegen kwam in één presentatie terecht. Alle ideeën, meningen en strategieën namen we mee in het Roeselaarse klimaatplan!

Period25 Apr 2018

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleCity-zen Roadshow op bezoek in Roeselare
  Media name/outletRoeselare.be
  Duration/Length/Size2:38 minutes
  Country/TerritoryNetherlands
  Date25/04/18
  Description10 weken lang was Roeselare een levend lab dat gebruikt werd om te experimenteren rond nieuwe buurtonwerpen, energie-efficiëntie, strategieën, ... De resultaten moeten een gelukkiger, gezonder en efficiënter Roeselare vormgeven. Een gezelschap internationale duurzaamheidsexperts kwam naar onze stad en nodigde burgers uit om mee te denken, ongeacht hun achtergrond of kennis.
  URLhttps://www.youtube.com/watch?v=mLu1ZfKXbxE&feature=emb_logo
  PersonsC.L. Martin

Workshop

TitleCity-zen 'Roeselare' Roadshow
LocationHuis van de Voeding, Spanjestraat, Roeselare, Belgium
Period23 Apr 2018 → 27 Apr 2018
Linkhttps://www.klimaatswitch.be/city-zen

Keywords

 • Societal challenges
 • Carbon challenge
 • Climate change
 • Energy transition