Interview by BNR Nieuwsradio

 • Y. Dang

  Press/Media: Public Engagement Activities

  Description

  I was interviewed by Karlijn Meinders from BNR Nieuwsradio for their daily "Wetenschap Vandaag" news item, in relation to the Dang et al., 2020 paper.

  Period16 Jan 2020

  Media coverage

  1

  Media coverage

  • TitleSoftware die helpt om gesprekken tussen cellen te begrijpen
   Degree of recognitionNational
   Media name/outletBNR Nieuwsradio
   Media typeRadio
   Duration/Length/Size4 minutes
   Country/TerritoryNetherlands
   Date16/01/20
   DescriptionDe verschillende onderdelen van ons lichaam zijn opgebouwd uit allerlei levende cellen. Onderling praten die cellen met elkaar om te zorgen dat alles daarbinnen vlekkeloos verloopt. Onderzoekers hebben nu nieuwe software ontwikkeld, waarmee we deze taal beter kunnen verstaan. Een eerder model ontwikkeld door de wiskundige Turing, liet al zien hoe twee signaalmoleculen - twee chemische stofjes die cellen gebruiken om met elkaar te praten - konden leiden tot verschillende uitkomsten en patronen. Dat model was voor veel biologen alleen nog niet volledig genoeg. Aan het nieuwe model is ook de werking van de cellen zelf toegevoegd en zorgt software ervoor dat het allemaal mooi in beeld wordt gebracht.
   De software moet het voor onderzoekers die bijvoorbeeld cellen namaken, of organoids kweken makkelijker maken om te snappen en voorspellen hoe celgroei zich gedraagt.

   In deze audio hoor je onderzoeker Yiteng Dang. Lees meer over het onderzoek op de site van de TU Delft: Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen.
   URLhttps://www.bnr.nl/cookiewall?target=%2Fpodcast%2Fwetenschap-vandaag%2F10400140%2Fsoftware-die-helpt-om-gesprekken-tussen-cellen-te-begrijpen
   PersonsY. Dang