ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) pilot

Press/Media: Public Engagement Activities

Period28 Oct 2020 → 29 Oct 2020

Media coverage

2

Media coverage

 • TitleMet ODISSEI complexe vraagstukken beantwoorden
  Media name/outletCBS
  Date29/10/20
  DescriptionHet sociaalwetenschappelijk dataplatform ODISSEI kreeg dit voorjaar ruim 9 miljoen euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Doel van ODISSEI is de krachten te bundelen in het onderzoeksveld om complexe vraagstukken beter te kunnen beantwoorden. Eén van de projecten van ODISSEI is de ontwikkeling van toegang tot een supercomputeromgeving waar onder strenge veiligheidsvoorwaarden met CBS-microdata gewerkt kan worden. Op 1 oktober jl. werd deze faciliteit gelanceerd door het CBS, SURF en ODISSEI.
  URLhttps://www.cbs.nl/nl-nl/corporate/2020/44/met-odissei-complexe-vraagstukken-beantwoorden
  PersonsA. Petrović
 • TitleKrachtig rekenwerk in de sociale wetenschappen mogelijk met ODISSEI Secure Supercomputer
  Media name/outletSURF Nieuws
  Date28/10/20
  DescriptionSociale wetenschappers die onderzoek doen met data van het CBS kunnen nu op een veilige manier de kracht van high-performance computing inzetten. Dat gebeurt met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC), een afgeschermde omgeving die draait op de nationale supercomputer Cartesius. De OSSC is door SURF ontwikkeld in samenwerking met CBS en ODISSEI.
  Ana Petrović, onderzoeker aan de TU Delft, heeft de OSSC al met succes ingezet: “We hebben een unieke aanpak ontwikkeld om de ruimtelijke context van mensen langs 101 verschillende schalen te meten. Van hun directe woonomgeving tot de bredere regio. We gebruiken deze multischaal-meetgegevens om de impact van de ruimtelijke context op het individu, zoals werk en welzijn, beter te begrijpen. Het gebruik van de OSSC heeft onze rekentijd enorm verkort: van meer dan 4 maanden tot minder dan een week.”
  Producer/AuthorAnnette Langedijk
  URLhttps://www.surf.nl/nieuws/krachtig-rekenwerk-in-de-sociale-wetenschappen-mogelijk-met-odissei-secure-supercomputer
  PersonsA. Petrović