Slechts een derde van de mondkapjes die in Nederlandse ziekenhuizen werden gebruikt was veilig

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Slechts een derde van de mondkapjes die in Nederlandse ziekenhuizen werden gebruikt was veilig, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. Sommige mondkapjes beschermden zelfs niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes. De universiteit heeft de betrokken ziekenhuizen al tijdens het onderzoek op de hoogte gebracht, meldt ze aan NU.nl. Die konden direct besluiten de bewuste mondmaskers niet meer te gebruiken.

Period16 Sep 2021

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleSlechts een derde van de mondkapjes die in Nederlandse ziekenhuizen werden gebruikt was veilig, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. Sommige mondkapjes beschermden zelfs niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes. De universiteit heeft de betrokken ziekenhuizen al tijdens het onderzoek op de hoogte gebracht, meldt ze aan NU.nl. Die konden direct besluiten de bewuste mondmaskers niet meer te gebruiken.
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNu.nl
  Media typeOther
  CountryNetherlands
  Date16/09/21
  DescriptionSlechts een derde van de mondkapjes die in Nederlandse ziekenhuizen werden gebruikt was veilig, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. Sommige mondkapjes beschermden zelfs niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes. De universiteit heeft de betrokken ziekenhuizen al tijdens het onderzoek op de hoogte gebracht, meldt ze aan NU.nl. Die konden direct besluiten de bewuste mondmaskers niet meer te gebruiken.

  Het onderzoek werd uitgevoerd nadat artsen aan de bel hadden getrokken omdat ze de kwaliteit van verschillende mondkapjes die ze moesten gebruiken niet vertrouwden.
  Sommige nieuwe maskers bleken niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes te beschermen. Het keurmerk op de maskers komt bovendien vaak niet overeen met de werkelijke kwaliteit. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

  De onderzoekers ontdekten bovendien dat niet alle mondmaskers goed aansloten op het gezicht. "Soms voldeed het materiaal aan de eisen maar was de pasvorm heel slecht", legt Horeman uit. "Dat maakte het probleem nog groter."

  Volgens de onderzoekers zat de angst er bij sommige zorgmedewerkers goed in. "Die angst bij zorgmedewerkers nam snel toe omdat juist deze doelgroep in aanraking kwam met COVID-19-patiƫnten", licht onderzoeker Bart van Straten toe. "Al snel kwamen er mondmaskers binnen met initialen van artsen, met het verzoek hetzelfde masker na sterilisatie terug te sturen omdat zij nieuwe maskers niet meer vertrouwden."
  Producer/AuthorNu.nl
  URLhttps://www.nu.nl/binnenland/6157398/slechts-een-derde-van-mondmaskers-in-ziekenhuizen-was-veilig.html
  PersonsB.J. van Straten, T. Horeman