TU DELFT: MEESTE MEDISCHE MONDKAPJES WAREN ONVEILIG

Press/Media: Other

Description

Een gebruikt en vervolgens gesteriliseerd medisch mondmasker was in de beginmaanden van de coronapandemie vorig jaar in veel gevallen veiliger dan een geïmporteerd, nieuw exemplaar. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in samenwerking met het living lab GreenCycl. Van de nieuwe mondmaskers voldeed tweederde niet aan de veiligheidseisen. 

 

'Ze zagen gewoon dat ze van mindere kwaliteit waren, doordat de mondmaskers bijvoorbeeld een stuk dunner waren', zegt Tim Horeman, een van de onderzoekers.

Dat gevoel van schijnveiligheid kan riskant zijn: zorgpersoneel waant zich dan beschermd, maar is intussen uiterst kwetsbaar voor besmetting.   

Onder artsen en verpleegkundigen ontstond grote behoefte om mondmaskers te laten testen. Ze wendden zich tot de Delftse onderzoekers Horeman, John van den Dobbelsteen en Bart van Straten. 

Period16 Sep 2021

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleTU DELFT: MEESTE MEDISCHE MONDKAPJES WAREN ONVEILIG
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletDe ingenieur.nl
  Media typeWeb
  CountryNetherlands
  Date16/09/21
  DescriptionEen gebruikt en vervolgens gesteriliseerd medisch mondmasker was in de beginmaanden van de coronapandemie vorig jaar in veel gevallen veiliger dan een geïmporteerd, nieuw exemplaar. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in samenwerking met het living lab GreenCycl. Van de nieuwe mondmaskers voldeed tweederde niet aan de veiligheidseisen.

  Door de plotselinge, enorme vraag naar mondkapjes ontstonden er in het voorjaar van 2020 al snel grote tekorten aan de beschermingsmiddelen. Ziekenhuizen, overheden en andere partijen wrongen zich in allerlei bochten om toch maar zoveel mogelijk mondmaskers naar Nederland te halen.

  Onder zorgpersoneel groeide al gauw de vrees dat de mondkapjes uit onbekende bron tot een gevoel van schijnveiligheid zouden leiden, ook al stond er vaak wel een keurmerk op.
  Producer/AuthorKivi
  URLhttps://www.deingenieur.nl/artikel/tu-delft-meeste-medische-mondkapjes-waren-onveilig
  PersonsB.J. van Straten, T. Horeman