Windoog: Een podcast over architectuur

Press/Media: Public Engagement

Description

Ieder gebouw vertelt een verhaal. Een architectonisch manifest, een gestrande droom, een uitkomst van een toevallige samenloop van omstandigheden. In gesprek met opdrachtgevers, gebruikers en ontwerpers gaat Windoog op zoek naar de feiten en ficties die besloten liggen in de hedendaagse architectuur.

Period7 Mar 2019 → 17 Oct 2019

Media contributions

4

Media contributions

 • Title#4 Ontwerpen vanuit kwetsbaarheid
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date17/10/19
  DescriptionPodcast 'Ontwerpen vanuit kwetsbaarheid' het verhaal van de Standaertsite in Gent, een van de projecten in de tentoonstelling Architectuur i.s.m., nu te bezoeken in deSingel.
  Het failliet van doe-het-zelfzaak Standaert grepen een buurtorganisatie en de stad aan om een ontmoetingsplek voor de buurt te maken in de wijk Ledeberg, Gent. Het asfalt en de loodsen maakten plaats voor een groene ruimte en een gemeenschapscentrum voor de dichtbevolkte wijk. Ondanks de functie en het hergebruik van bestaande middelen gaat de architectuur uit van kwetsbaarheid en elegantie. Hoe is deze verrassende architectuur voortgekomen uit de specifieke ontstaansgeschiedenis van het gebouw? In deze aflevering spreken we met architect Jan Baes, met initiatiefnemer en uitbater Esther Vandenbroucke, en met wijkregisseur Nathalie Desmet over ontwerpen voor ontmoeting op de Standaertsite.
  URLhttps://windoog.nl
  PersonsS.S. Mandias, E.I. Ronner
 • Title#3 Een blokkendoos als landmark
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date12/06/19
  DescriptionEen verschijning aan de horizon, dat is wat het Limburgse dorp Nieuw-Bergen wilde. Net als alle omringende dorpen, die al eeuwen gemarkeerd worden door hun kerktorens. Maar hoe ontwerp je een seculier landmark? Waar haal je als architect inspiratie vandaan, welke functie kan een landmark vervullen in het dorp, en hoe landt het gebouw in de gemeenschap? In deze derde aflevering van Windoog spreken we Mark Rijniers van de gemeente Nieuw-Bergen over de totstandkoming van het project en Job Floris en Sandor Naus van architectenbureau Monadnock over de dubbelzinnige relatie van het gebouw tot zijn omgeving. Ook bezoeken we Nieuw-Bergen, beklimmen we het landmark, en krijgen een aantal ongezouten meningen over het gebouw voorgeschoteld.
  URLhttps://windoog.nl
  PersonsS.S. Mandias, E.I. Ronner
 • Title#2 Nieuwe idealen in een oud jasje, van Bijlmerbajes tot Bajeskwartier
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date15/04/19
  Description’Je kunt alleen maar trachten het zo menselijk mogen te doen’, zei architect Koos Pot-Keegstra in 1978 over haar revolutionaire ontwerp voor de Bijlmerbajes in Amsterdam. Ze wilde geen tralies en liefst heggen in plaats van prikkeldraad. De kenmerkende torens worden in 2019 gesloopt, de materialen hergebruikt voor een nieuwe wijk. Het Bajeskwartier heeft net zulke hoge ambities als de bajes destijds. Voor deze tweede aflevering lopen we nog één keer door de roemruchte gevangenis met tijdelijk beheerder David van Dommelen. Oud-directeur Frans Douw vertelt over het leven binnen de muren. Stedebouwkundige Ellen Monchen van de gemeente Amsterdam, en David Gianotten van architectenbureau OMA blikken vooruit op het plan voor het Bajeskwartier.
  URLhttps://windoog.nl
  PersonsS.S. Mandias, E.I. Ronner
 • Title#1 Magisch Realisme in de polder
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date7/03/19
  DescriptionIn 2005 gaf de Noord-Hollandse ondernemer Dirk Scheringa architect Herman Zeinstra de opdracht een museum te ontwerpen voor zijn uitgebreide kunstcollectie. Het werd een ongewoon museum; een monumentaal, bakstenen maatpak voor een collectie (magisch) realistische kunst. Sinds het faillissement van Dirk Scheringa’s bank, vlak voor de oplevering van het museum, staat het enorme gebouw leeg. Toenmalig museumdirecteur Emily Ansenk, burgemeester van Opmeer Gert Jan Nijpels en architect Herman Zeinstra vertellen over de bewogen geschiedenis van het gebouw en zijn mogelijke toekomst.
  URLhttps://windoog.nl
  PersonsS.S. Mandias, E.I. Ronner

Keywords

 • architectuur