Windturbines van wieg tot graf: hoe ‘schoon’ zijn ze en wat kosten ze echt?

Press/Media: Public Engagement

Period11 May 2022

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleWindturbines van wieg tot graf: hoe ‘schoon’ zijn ze en wat kosten ze echt?
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletEW Magazine
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date11/05/22
  DescriptionWindmolens moeten bijdragen aan een minder snelle opwarming van de aarde. Maar hoe ‘schoon’ en CO2-vrij zijn ze eigenlijk? En wat zijn de echte kosten van zo’n wiekentoren?

  De roep om minder afhankelijk te worden van Russisch gas wordt steeds luider. Een van de opties is zelf meer energie opwekken. Windmolens kunnen daaraan bijdragen. De Europese Commissie en het kabinet willen de inzet van dergelijke duurzame bronnen versnellen. Maar zo’n ­molen staat er niet één, twee, drie, dat duurt jaren. Er gaat een heel proces aan vooraf waarover niet vaak wordt gesproken. Dat proces is duur en – hoewel daaraan wordt gewerkt – gaat gepaard met uitstoot van CO2. EW deed eigen onderzoek en brengt de bouw en de kosten van een windmolen in beeld, van de wieg tot het graf.
  URLhttps://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2022/05/windmolens-moeten-bijdragen-aan-een-minder-snelle-opwarming-van-de-aarde-maar-hoe-schoon-en-co2-vrij-zijn-ze-eigenlijk-en-wat-zijn-de-echte-kosten-van-zon-wiekentorende-8882w/
  PersonsE.J.L. Chappin