Een meetinstrument-display voor contextuele genezing: De kracht van placebo

Translated title of the contribution: A measuring devices display for contextual healing: The power of placebo

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Twintig jaar geleden publiceerde Science een artikel over een baanbrekend nieuw type antidepressivum (Kramer, 1998). Het middel met de mysterieuze naam MK-869 was ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Merck. Dit zou hét nieuwe millennium medicijn worden voor miljoenen mensen die dagelijks antidepressiva nemen. Dat bleek echter niet het geval. Kort voor de lancering besloot Merck het middel op de plank te leggen, en daar is het gebleven. Wat is er gebeurd? MK-869 werd getroffen door "de vloek van het placebo-effect"
(Enserink, 1999). In een persbericht verklaarde Merck dat ze hadden ontdekt dat patiënten die een neppil hadden geslikt het onverwacht goed hadden gedaan in de klinische proef. In feite deden ze het bijna even goed als de patiënten die MK-869 hadden gekregen, waarmee de fundering voor het nieuwe medicijn in één klap was weggevaagd.
Translated title of the contributionA measuring devices display for contextual healing: The power of placebo
Original languageDutch
Pages (from-to)68-72
Number of pages5
JournalTijdschrift Positieve Psychologie
Volume6
Issue number2
Publication statusPublished - 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'A measuring devices display for contextual healing: The power of placebo'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this