Burgerinitiatieven; de nieuwe aanvoerders van de inclusieve en circulaire economie: Het belang van sociale innovaties en burgerinitiatieven voor de transitie naar de circulaire economie

J.N. Quist, Wouter Spekkink, Lucia Zuiderwijk, Jeske Nederstigt, Johan Wempe, T. Hoppe, Jifke Sol

Research output: Book/ReportReportProfessional

100 Downloads (Pure)

Abstract

Deze bundel essays brengt, eindelijk, systematisch in beeld wat de waarde en het potentieel is van wat vaak de ‘beweging van onderop’ wordt genoemd: initiatieven vanuit burgers en betrokken, ondernemende, mensen die vanuit hun eigen leefomgeving de wereld proberen te veranderen. Op veel plekken, zo laten de auteurs zien, zijn er de afgelopen jaren sociale initiatieven ontstaan die de weg (willen) wijzen naar een circulaire en duurzame toekomst. Deze initiatieven zijn altijd lokaal geworteld maar ook mondiaal verbonden: translokaal. ‘Bottom up’ of ‘van onderop’ doet ze dan ook tekort: ze komen van alle kanten. Hoogstens zeggen zulke benamingen iets over het perspectief van degene die erbuiten staat: de beleidsmaker (of onderzoeker) die ermee wordt geconfronteerd. Ja, het zijn vaak ondernemende burgers die uit eigen beweging aan de slag gaan, maar tegelijk brengen ze vaak professionele expertise en netwerk mee.
Original languageEnglish
PublisherHet Groene Brein
Number of pages56
Publication statusPublished - 2021

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Burgerinitiatieven; de nieuwe aanvoerders van de inclusieve en circulaire economie: Het belang van sociale innovaties en burgerinitiatieven voor de transitie naar de circulaire economie'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this