De nieuwe Delta: De Rijn-Maas-Schelde Delta in verandering

Bianca de Vlieger, V.J. Meijer (Editor), Joost Schrijnen (Editor)

    Research output: Book/ReportBookProfessional

    Abstract

    De Deltawerken in de Nederlands-Vlaamse Delta van Rijn, Maas en Schelde behoren tot de iconische monumenten van ons land, mede door de beeldbepalende kracht van de dammen en dijken. Met name door de Oosterscheldekering, een wereldwonder, voortgekomen uit de wens om de Delta voorgoed veilig te maken na de watersnoodramp van 1953. Na de realisatie van de Deltawerken is een grote reeks nieuwe projecten voor waterveiligheid gerealiseerd, waarover niet veel bekend is. Bij de meeste van deze nieuwe generatie projecten, gerealiseerd tussen 1985 en heden, gaat het niet alleen om waterveiligheid-pur-sang.

    Wat gebeurde er in de Delta van Rijn, Maas en Schelde na het gereed komen van de Deltawerken? Welke lijnen, nieuwe ontwikkelingen en constanten zijn te ontdekken in de generatie projecten die tussen het einde van het eerste Deltaprogramma en de start van het tweede Deltaprogramma (2015) zijn gerealiseerd? Dit zijn de kernvragen van het onderzoek dat Bianca de Vlieger uitvoerde op uitnodiging van de Technische Universiteit Delft en de HZ University of Applied Sciences, in samenwerking met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds.

    De inventarisatie toont een tiental programma's met meer dan honderdvijftig projecten die op de grens van land en water over de Nederlandse-Vlaamse Delta zijn uitgerold. Tot welke Nieuwe Delta leidt deze enorme voortgaande ontwikkeling van de Delta en hoe wordt daarop gestuurd? Uit de waaier van projecten zijn er zeventien nader tegen het licht gehouden. Een reeks experts bespreekt in een vijftal essays de urgentie van het onderzoek; een nadere beschouwing vindt plaats over de ruimtelijke, landschappelijke, ecologische, economische en civiel- technische veranderingen die zich voordoen in de geselecteerde projecten.
    Original languageDutch
    PublisherJap Sam Books
    Number of pages244
    ISBN (Print)978-94-90322-73-1
    Publication statusPublished - 2017

    Cite this