De speelruimte voor het waterschapsbestuur

Translated title of the contribution: Freedom of action of the regional water authorities

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterProfessional

16 Downloads (Pure)

Abstract

In de voorgaande hoofdstukken stond de vraag centraal hoeveel invloed de ingezetenen van een waterschap hebben op de besluit­vorming door het waterschapsbestuur. In dit hoofdstuk staat de vraag centraal welke speelruimte de waterschapsbesturen hebben. Kunnen zij een eigen beleid voeren of zijn zij met hand en en voeten gebonden aan wet- en regelgeving en aan nationaal en provinciaal beleid? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zal aandacht be­steed worden aan de wettelijke taken en doelstellingen van de wa­terschappen en hun juridische bevoegdheden. Verder zullen hun financiele middelen en hun relatie met andere partijen aan bod komen. De conclusie van dit hoofdstuk is dat wat betreft de speel­ruimte van het waterschapsbestuur het glas voor driekwart vol is.
Translated title of the contributionFreedom of action of the regional water authorities
Original languageDutch
Title of host publicationWaterschappen
Subtitle of host publicationDemocratie in een onbekend bestuur
EditorsHans Vollaard, Herman Binnema
PublisherBoom
Chapter10
Pages227-241
Number of pages15
ISBN (Print)9789024457694
Publication statusPublished - 2023

Bibliographical note

Green Open Access added to TU Delft Institutional Repository ‘You share, we take care!’ – Taverne project https://www.openaccess.nl/en/you-share-we-take-care
Otherwise as indicated in the copyright section: the publisher is the copyright holder of this work and the author uses the Dutch legislation to make this work public.

Keywords

  • Nederland
  • waterschappen
  • waterbeheer
  • waterrecht

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Freedom of action of the regional water authorities'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this