De Verdieping: Waarom bestuurders zouden moeten leren fietsen

Jo van Engelen, Hans van Bommel

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

In 'De Verdieping' vergelijken bestuurder Van Engelen en IT’er Van Bommel het maken van gedetailleerde plannen in het bedrijfsleven met biljarten en fietsen; alle informatie van de plannenmakers zit verborgen in één stoot, terwijl natuurwetten bepalen dat de exacte uitkomst van drie rollende en stotende ballen elke keer anders zal zijn. In de natuurkunde heet dit het driedeeltjesprobleem. In organisaties en bedrijven hebben we te maken met misschien wel honderd verschillende deeltjes die elkaar beïnvloeden. Geen wonder dat bestuurlijke plannen zich nooit ontvouwen zoals gepland.

Door de jaren heen is het besturen van organisaties en bedrijven ingrijpend veranderd. Door slimme IT-toepassingen leven we in een tijd waarin mensen meer dan ooit met elkaar zijn verbonden, waarin beslissingen steeds sneller gemaakt worden en waarin de effecten van bestuurlijke beslissingen bijgevolg steeds onoverzichtelijker lijken. Bestuurders reageren met nog meer controle en nog meer planning, maar dat biedt zelden of nooit soelaas.

Niet te star vasthouden aan de papieren tijgers, maar veel kleine foutjes maken op weg naar het einddoel, daarvan leren en constant de plannen aanpassen is een oplossing, stellen de auteurs, beiden natuurkundigen. In feite is besturen te vergelijken met fietsen; bij elke pedaalslag, bij elke stuurbeweging pas je de planning aan en je komt doorgaans aan waar je wilt zijn!
Original languageEnglish
Place of PublicationZutphen
PublisherVan Duuren Informatica
Number of pages96
ISBN (Print)9789059408449
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • Bedrijfsprocessen
  • Bestuurders
  • Organisatie

Fingerprint

Dive into the research topics of 'De Verdieping: Waarom bestuurders zouden moeten leren fietsen'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this