Dutch industry, smart(-est) industry

Egbert-Jan Sol, Maarten Steinbuch, Fred van Keulen, Fred J.A.M. van Houten, Tom J.J. van der Horst

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterPopular

Abstract

Digitalisering verandert onze samenleving. De combinatie van opkomende technologieën, zoals het internet, micro-sensoren, 3D-printing en big data maakt volledig nieuwe producten en diensten mogelijk. In de industrie wordt niet voor niets gesproken over een vierde industriële revolutie. Het is voor Nederland belangrijk om de kansen te grijpen en daarmee de positie van onze industrie, economie en welvaart veilig te stellen.
Alle duurdere producten, en zeker productie equipment, worden uitgerust met postzegel-formaat computers, zoals de minder dan 50 Euro kostende Intel Edison of vingernagel grote Intel Curie, compleet met Internet en Bluetooth connectie. Merkeigenaren kunnen daarmee het gebruik van hun producten veel beter volgen en monitoren. Maar ook in het productieproces zelf vindt een enorme vernieuwingsslag plaats. Het is nu al mogelijk om het maken van een offerte, de werkvoorbereiding en het produceren van metaalonderdelen volledig geautomatiseerd uit te voeren, per machine te volgen, kwaliteitsparameters te loggen en 24/7 te leveren. Met de inzet van big data analyses in het productieproces lukt het om foutloos te produceren (zero defect). Nieuwe, extreem flexibele productietechnologieën als 3D printen maken, als onderdeel van nieuwe digitale waardeketens, renderende vormen van lokale productie weer mogelijk. De order en het “recept” worden digitaal verstuurd en in de directe omgeving van de klant in een “copyshop fabriek” geproduceerd met een minimum aan processtappen en assemblage. En net als de app ontwikkelaar in korte tijd miljonair kan worden, kan in een dergelijk productiesysteem straks een productontwerper hetzelfde overkomen met een generiek, multi-materiaal 3D ontwerp met functionele integratie, dat over het internet uitwaaiert.
Original languageDutch
Title of host publicationAgenda voor Nederland
Subtitle of host publicationInspired by technology
EditorsGovert Gijsbers, IJsbrand Haagsma, Tom van der Horst, Joost van Kasteren, Claire Stolwijk, Renee Westenbrink, Frans van der Zee
Pages39-43
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • Industry
  • High Tech Systems & Materials
  • Industrial Innovation
  • Themalijn

Cite this