Een verhaal in spullen: Huis Sloëtjes door de ogen van antropoloog Irene Cieraad

Research output: Book/ReportBookPopular

Abstract

Dit is een verhaal in spullen. Een verhaal over de dingen die zijn behoed, bewaard en behouden. Over hoe een zorgvuldig opgerold ceintuur in een lade onderdeel wordt van een liefdesverhaal, hoe de schikking van planten in een raamkozijn een taal tussen huisvrouwen vormde. Een verhaal over de sporen van een schilderij, het verval van een knuffelbeer, een zeldzaam stuk vloerzeil, maar ook over een asbak, pedaalemmer en een verpakkingsdoos.

‘Een stilleven in dialoog’: Huis Sloëtjes door de ogen van een collectiebeheerder, een kunstenaar, een schrijver, een architectuurhistoricus en een antropoloog.

In deze tour neemt antropoloog Irene Cieraad je mee door huis Sloëtjes. Irene heeft onder andere gepubliceerd over de geschiedenis van Nederlandse interieurs, ontwikkelingen in huishoudelijke technologie, materiële cultuur en consumptie. Ze kan dit huis ‘lezen’ vanuit het tijdsbeeld en geeft een inkijkje in het huisvrouwenbestaan van Nel Sloëtjes. Kun je het typerende geur-universum van brandende petroleum en boenwas al ruiken?
Original languageEnglish
Place of PublicationAmsterdam
PublisherHendrick de Keyser Monumenten
Number of pages22
Publication statusPublished - 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Een verhaal in spullen: Huis Sloëtjes door de ogen van antropoloog Irene Cieraad'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this