Energietransities: Verenigen van tegengestelde eisen met het paradoxperspectief

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterScientific

18 Downloads (Pure)

Abstract

Wanneer een gebouw leeg komt te staan, worden vastgoedontwikkelaars, investeerders en eigenaren geconfronteerd met uiteenlopende eisen: in sommige gevallen is er grote behoefte aan snel financieel rendement, in andere gevallen vormt het behoud van historische waarden een uitdaging die maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie bemoeilijkt. Dit heeft op de lange termijn negatieve gevolgen voor de Nederlandse vastgoedmarkt: het tempo van de energierenovatie ligt te laag en moet dringend worden verhoogd.

Dit hoofdstuk introduceert een paradoxaal perspectief op de uitdagingen en tegengestelde belangen die de energietransitie blijven belemmeren. Een paradoxale benadering erkent dat deze spanningen onderling samenhangen en aanhoudend zijn. Een compromis is niet wenselijk, omdat het negeren van tegengestelde belangen tot negatieve onbedoelde gevolgen leidt.

Dit hoofdstuk geeft ten eerste een overzicht van enkele van de belangrijkste uitdagingen die relevant zijn voor het bereiken van energie-efficiëntie bij de transformatie van bestaande gebouwen. Vervolgens wordt de paradoxtheorie belicht en de daaruit voorkomende benaderingen. Een paradoxperspectief is relevant voor zowel onderzoekers en managers die moeten omgaan met concurrerende eisen, als voor ontwerpers die paradoxen kunnen gebruiken als drijvende kracht om creatieve oplossingen te vinden.
Original languageDutch
Title of host publicationTransformatie naar Woningen
EditorsHilde Remøy, Gerard van Bortel, Erwin Heurkens, Roeli van Venrooij
Place of PublicationDelft
PublisherDelft University of Technology, Faculteit Bouwkunde
Chapter17
Pages219-230
Number of pages12
ISBN (Print)978-94-6366-838-5
Publication statusPublished - 2024

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Energietransities: Verenigen van tegengestelde eisen met het paradoxperspectief'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this