Financiële gegevens bouwgrondexploitaties: Financiële gegevens bouwgrondexploitatie gemeenten tot en met 1e kwartaal 2018 (1e plaatsing)

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  82 Downloads (Pure)

  Abstract

  De lasten voor de aankoop van grond en investeringen in bouw- en woonrijpmaken zijn in het eerste kwartaal gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Hiermee lijkt het herstel van na de crisis definitief zijn beslag te krijgen. Er wordt weer in nieuwe plannen geïnvesteerd. De resultaten van gemeentelijke grondexploitatie geven daar ook voldoende ruimte voor. Het positieve saldo van € 203 miljoen over het eerste kwartaal van 2018 is weliswaar
  lager dan dat van het eerste kwartaal van 2017 (€ 259 miljoen), maar ruim voldoende om nieuwe investeringen mogelijk te maken om ruimtelijke plannen te realiseren. Een groot deel van de gemeenten (37%) rapporteert over het eerste kwartaal van 2018 een tekort van gemiddeld € 0,8 miljoen per gemeente met een negatief saldo. Dit tekort is gemiddeld echter beduidend lager, dan de positieve saldi (van gemiddeld € 1,7 miljoen) die de andere gemeenten rapporteren. Ook gemeenten in Friesland, Zeeland en Drenthe rapporteren nu stijgende grondopbrengsten.
  Original languageDutch
  Place of PublicationDelft
  PublisherOTB-Onderzoek voor de gebouwde omgeving. Faculteit Bouwkunde, TU Delft
  Number of pages12
  Publication statusPublished - 24 May 2018

  Keywords

  • grondexploitatie
  • gemeentefinanciën
  • grondbeleid

  Cite this