Het verhaal van een plek door de tijd: Book review: Biography of an Industrial Landscape. Carlsberg's Urban Spaces Retold / Svava Riesto (2015)

Translated title of the contribution: The story of a place in time

Research output: Contribution to journalBook/Film/Article reviewProfessional

Abstract

Bijna alle verhalen die we lezen, horen of zien zijn gesitueerd: ze zijn gekoppeld aan een specifieke plek, of meerdere plekken. Een verhaal vertelt over gebeurtenissen die zich afspelen in de tijd, aan de hand van een bepaalde chronologische volgorde, en het vertelt evengoed over de plekken en ruimten waar die gebeurtenissen zich afspelen. Zouden we op een vergelijkbare manier, dus door het vertellen van verhalen, naar plekken kunnen kijken? Is een ‘biografie’ een bruikbare aanpak om een plek die in de loop van de tijd door meerdere gebeurtenissen is gevormd te begrijpen en beschouwen? Is het mogelijk om via een dergelijke benadering van verschillende tijdlagen de unieke betekenis van een plaats boven tafel te krijgen? In dit boek verkent landschapsonderzoekster Svava Riesto hiertoe het potentieel van de ‘landschapsbiografie’ aan de hand van de boeiende casus van de Carlsberg Brouwerij in Kopenhagen. Het boek Biography of an Industrial Landscape, Carlsberg’s Urban Spaces Retold is het resultaat van haar promotieonderzoek aan de universiteit van Kopenhagen (2015) naar de ontwikkeling van deze industriële locatie tot een dicht bebouwde stadswijk vlak bij het centrum van Kopenhagen. Via een nauwgezette beschouwing van de wetenschappelijke architectonische (en architectuurhistorische) benaderingswijzen om de specificiteit van een plek te duiden, voert Riesto een pleidooi dat niet alleen de gebouwen en hun geschiedenis omvat –zoals gangbaar in erfgoedstudies-, maar ook de (veranderende) buitenruimten, via de verhalen en andere uitingen over het gebruik en de gebruikers.
Translated title of the contributionThe story of a place in time
Original languageDutch
Pages (from-to)126-127
Number of pages2
JournalDe Architect
Volume2020
Issue number3
Publication statusPublished - 2020

Keywords

  • landscape biography
  • Narrative analysis
  • architecture
  • heritage

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The story of a place in time: Book review: Biography of an Industrial Landscape. Carlsberg's Urban Spaces Retold / Svava Riesto (2015)'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this