Integrale Plananalyse van Gebouwen: Gebouw voor Bouwkunde TU Delft

DJM van der Voordt, H Zijlstra, AAJF van den Dobbelsteen, MJ van Dorst, J Arends, E Boersma, S Loon, T Metz, SDJ Thijssen

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Abstract

Van het analyseren van zogenaamde precedenten - ontwerpen en bouwwerken uit het verleden en het heden - valt veel te leren. Hoe zijn de vorm en indeling van het gebouw tot stand gekomen? Wat is de invloed hierop geweest van het programma van eisen, de stedenbouwkundige context en financiële en juridische randvoorwaarden? Welke ontwerpmiddelen heeft de architect toegepast om een gebouw te maken dat functioneel en technisch goed in elkaar zit, het milieu niet onnodig aantast en architectonisch aanspreekt? Hoe is het proces verlopen van initiatief tot gebruik en beheer?

Dit boek beantwoordt deze vragen voor het gebouw voor Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Dit onderwijsgebouw is in 1970 in gebruik genomen en huisvest thans ruim 600 medewerkers en meer dan 2000 studenten. Het is een schoolvoorbeeld van het Functionalisme. De analyse maakt transparant wat er allemaal komt kijken om een gebouw te ontwerpen dat architectonisch aanspreekt, functioneel en technisch aan de eisen voldoet en beantwoordt aan gebruikerswensen en eisen vanuit kosten en milieu. De analyse laat ook zien hoe het gebouw de vele veranderingen in de organisatie en het onderwijs en onderzoek in de loop van ruim drie decennia heeft doorstaan en hoe het gebouw continu wordt aangepast aan veranderende eisen en wensen.

Het boek maakt deel uit van een reeks integrale plananalyses van gebouwen, uitgevoerd door de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.
Original languageDutch
Place of PublicationDelft
PublisherVSSD
Number of pages152
ISBN (Print)90-71301-82-6
Publication statusPublished - 2007

Cite this