Inzichten in gebruik van en reizigersvoorkeuren voor de combinatie fiets en openbaar vervoer

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

33 Downloads (Pure)

Abstract

Het combineren van fiets en openbaar vervoer is een duurzame oplossing voor (mobiliteitsgerelateerde) uitdagingen in zowel stedelijke gebieden als daarbuiten. Er is een revival van de fiets gaande en ook hoogwaardig openbaar vervoer rukt op. De keten van fiets mét openbaar vervoer combineert de voordelen van beide systemen: De fiets zorgt voor fijnmazige ontsluitingen van herkomst en bestemmingen, is milieuvriendelijk en stimuleert een gezonde leefstijl. Voor wat betreft OV neemt de kwaliteit de laatste jaren sterk toe door de introductie van hoogwaardig OV (HOV): snelle, frequente en betrouwbare bus- tram- en metrolijnen met een hoog comfortniveau. Voorbeelden zijn R-Net, Randstadrail en Q-Link. De halteafstanden van deze systemen zijn relatief hoog, waardoor de fiets een belangrijke rol speelt in de gebiedsontsluiting.
Om de combinatie van fiets en OV verder te stimuleren is een belangrijke eerste stap om te begrijpen hoe en waarom de huidige OV+fietser zich beweegt. Deze inzichten en kennis helpen om de besluitvorming en planning rond Fiets en OV te verbeteren. Denk daarbij aan aanleg, beheer en onderhoud en infrastructuur; maar ook aan exploitatie van bijvoorbeeld fietsenstallingen, het optimaliseren van een openbaar vervoernetwerk en de introductie van fietsdeelsystemen.
Original languageEnglish
Pages (from-to)8-12
JournalTijdschrift Vervoerswetenschap
Volume52
Issue number2
Publication statusPublished - 2018

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Inzichten in gebruik van en reizigersvoorkeuren voor de combinatie fiets en openbaar vervoer'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this