Monitor koopwoningmarkt: 3e kwartaal 2016 (samenvatting)

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  12 Downloads (Pure)

  Abstract

  De door het Kadaster geregistreerde aantallen nieuwe hypotheken (ruim 83.700) en trans-acties van koopwoningen (ruim 60.700) in het derde kwartaal van 2016 betekenen wederom een flinke stijging ten opzichte van het vorige kwartaal en van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De woonconsumenten hebben nog niet eerder sinds 2004 zoveel vertrouwen gehad in de koopwoningmarkt dan in het derde kwartaal van 2016. Bovendien zit de krapte-indicator van de NVM weer op een niveau, dat vergelijkbaar is met de periode voor de crisis. In bepaalde woningmarktgebieden ‘droogt het aanbod van woningen in de bestaande voor-raad zelfs op’ volgens de makelaars.
  Onder dergelijke omstandigheden is een fors aantrekkende nieuwbouwproductie van koop-woning te verwachten. Maar het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen blijft de laatste drie kwartalen hangen op zo’n 8.000 à 8.500 woningen. Dit is dus niet het gevolg van een gebrek aan vraag, maar van een haperende productie van nieuwe koopwoningen.
  Hierdoor blijken de verkoopprijzen snel te zijn opgelopen en op basis van de gegevens in de vijftiende Monitor Koopwoningmarkt (derde kwartaal 2016) is een verdere stijging van deze prijzen dan ook zeker te verwachten.
  Original languageDutch
  Place of PublicationDelft
  PublisherOTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving
  Number of pages9
  Publication statusPublished - Oct 2016

  Cite this