NEN-spec Medische Hulpmiddelen voor eenmalig gebruik: Richtlijn voor hergebruik tijdens COVID-19

Translated title of the contribution: NEN-spec Single use medical devices: Guideline for reuse during COVID-19

Research output: Book/ReportReportOther research output

7 Downloads (Pure)

Abstract

Tijdens een crisis, zoals de COVID-19-pandemie, kan snel een tekort ontstaan aan bepaalde medische hulpmiddelen. Hergebruik van middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor eenmalig gebruik kan dan een noodzakelijke optie worden. Zorginstellingen, gebruikers en andere betrokken partijen hebben behoefte aan richtlijnen als zij voor deze keuze komen te staan. Daarom heeft NEN een document, NEN-spec 3, gepubliceerd met te volgen stappen en aanbevelingen. Het document is vrij beschikbaar bij NEN.

Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik, ook wel single use medische hulpmiddelen genoemd, zijn gemaakt om direct na gebruik weg te gooien. Toch kan het door landelijke of wereldwijde tekorten plotseling nodig zijn om deze medische hulpmiddelen te hergebruiken.

NEN-spec 3 'Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik - Richtlijn voor hergebruik tijdens COVID-19' beschrijft de stappen die moeten worden doorlopen om tot een weloverwogen beslissing te komen.Met behulp van het normalisatienetwerk draagt NEN graag bij aan het snel op gang brengen van de samenleving en economie. Een NEN-spec biedt een snelle en praktische oplossing voor een specifieke behoefte van de maatschappij.

Een NEN-spec is een nieuwe vorm van vastgelegde afspraken. Het komt tot stand via een zogenaamde ‘fast track’ procedure. Hiermee kunnen, voor en door de markt, binnen enkele weken breed gedragen afspraken en richtlijnen worden opgesteld. Een NEN-spec heeft geen verplichtend karakter, is maximaal zes maanden geldig en wordt geactualiseerd als nieuwe inzichten of ontwikkelingen daarom vragen.

De NEN-spec 3 voor medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik is opgesteld door een taskforce bestaande uit afgevaardigden van meerdere NEN-normcommissies, marktpartijen en experts.
https://www.nen.nl/nieuws/zorg-welzijn/covid-19-nen-publiceert-aanbevelingen-voor-hergebruik-medische-hulpmiddelen-voor-eenmalig-gebruik/
Translated title of the contributionNEN-spec Single use medical devices: Guideline for reuse during COVID-19
Original languageDutch
Place of PublicationDelft
PublisherNEN Nederlands Normalisatie Instituut
Number of pages18
VolumeVersie 1
EditionNEN-spec 3 ver. 1
ISBN (Electronic)https://doi.org/10.6084/m9.figshare.14152247.v1
DOIs
Publication statusPublished - 15 Jun 2020

Bibliographical note

Norm ICS Codes: 11.040.01,11.080.01

Keywords

  • NEN
  • Covid-19
  • single use medical devices

Fingerprint

Dive into the research topics of 'NEN-spec Single use medical devices: Guideline for reuse during COVID-19'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this