Optrekkend vocht: Hoe kiest u een geschikte interventie ?

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterProfessional

52 Downloads (Pure)

Abstract

Optrekkend vocht is een vaak voorkomend fenomeen in gebouwen. Vooral oude gebouwen die geen waterkerende laag (zoals bijvoorbeeld een trasraam) hebben, lijden aan dit probleem. De relevantie van optrekkend vocht blijkt ook uit het grote aanbod van producten voor het bestrijden van dit probleem. Het grote, gevarieerde aanbod en de beperkte literatuur over de effectiviteit van de bestrijdingsmethoden maken het moeilijk voor mensen werkzaam in de praktijk om een keuze te maken tussen de verschillende methoden.
Binnen het project EMERISDA, gefinancierd door het Europese Joint Program Initiative Cultural Heritage (JPI-CH), is onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de verschillende methoden met als uiteindelijke doel een beslissingssysteem te ontwikkelen ter ondersteuning van de praktijk.
Het onderzoek bestond uit literatuuronderzoek, een online enquête om de tevredenheid van de gebruiker (gebouweigenaren en instanties werkzaam in de conservering van cultureel erfgoed) te meten en experimenteel onderzoek in het laboratorium en in situ (aan schaalmodellen en aan gebouwen). De resultaten van het project zijn samengebracht in een digitaal beslissingssysteem. Dit systeem is ontwikkeld om gebruikers te ondersteunen in het vaststellen van de aanwezigheid van optrekkend vocht in gebouwen en in het kiezen van een geschikte interventie.
Original languageDutch
Title of host publicationOmgaan met Vocht en Zout
Subtitle of host publicationSyllabus symposium MonumentenKennis, Amersfoort, 28 november 2018
EditorsT.G. Nijland
PublisherMonumentenKennis
Pages74-82
Number of pages9
ISBN (Electronic)978-90- 5986-494-8
Publication statusPublished - 2018
EventSymposium MonumentenKennis: Omgaan met Vocht en Zout - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, Netherlands
Duration: 28 Nov 201828 Nov 2018

Conference

ConferenceSymposium MonumentenKennis
CountryNetherlands
CityAmersfoort
Period28/11/1828/11/18

Cite this