Overheid en “sociale” locatiedata: Een verkennend onderzoek naar de stand van social media (locatie)data gebruik Nederlandse overheid

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  163 Downloads (Pure)

  Abstract

  Het doel van de verkenning is het uitbouwen en verspreiding van kennis over het gebruik van ‘sociale’ locatiegegevens door de overheid. Tijdens de verkenning wordt inzicht gegeven in de rol die locatiedata van sociale media en aan sociale media gerelateerde applicaties spelen bij de wederzijdse communicatie tussen de overheid en de burger. Door middel van interviews met veertien organisaties is een indruk verkregen van de stand van social media (locatie) gegevens gebruik bij de overheid.
  Sociale media data worden op veel plekken in meer of mindere mate gebruikt door overheden maar het gebruik is de projectfase nog niet ontgroeid: het gebruik beperkt zich tot reactieve communicatie en eenvoudige omgevingsanalyses, en maakt geen onderdeel uit van een algemene data strategie van de betrokken overheden. In algemene zin kunnen sociale media (locatie)gegevens snel inzicht geven in wat er op een bepaald moment op een bepaalde plaats aan de hand kan zijn. Dit is voor veel overheden een belangrijke aanvulling op traditionele informatievergaring.
  Original languageDutch
  PublisherGeonovum
  Number of pages37
  Publication statusPublished - 8 Dec 2018

  Keywords

  • Social Media
  • government
  • location data
  • privacy
  • policy instruments

  Cite this