Robottechnologie, is er een toekomst voor in de tandheelkunde?

Tom van Riet, Jens Kober, Jan de Lange

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

76 Downloads (Pure)

Abstract

Robottechnologie maakt de laatste jaren een sterke ontwikkeling door. Nu de technologie steeds verder verbetert en ook aanzienlijk goedkoper is geworden, neemt ook het onderzoek naar toepassingsmogelijkheden toe. De tandheelkunde wordt daarbij niet vergeten. In dit artikel komen meerdere onderzoeksinitiatieven in verschillende vakgebieden over de gehele breedte van de tandheelkunde aan bod waarbij robottechnologie is gebruikt. Van ‘robotfantoompoppen’ die interactie met de tandheelkundestudent aangaan en automatische positiebepaling bij het plaatsen van implantaten, tot het op afstand verwijderen van tumoren achter op de tongbasis met tele-operaties. De projecten staan veelal nog in de kinderschoenen, waarbij het goed mogelijk is dat sommige toepassingen niet zullen worden doorontwikkeld. Desondanks gaat het vaak om innovatief onderzoek waarbij een technologie wordt gebruikt die in hoog tempo terrein wint en waarvan de ontwikkeling zeker haar eindpunt nog niet heeft bereikt.
Original languageDutch
Pages (from-to)30-35
JournalQuality Practice Tandheelkunde
Volume12
Issue number5
Publication statusPublished - 2017

Bibliographical note

Green Open Access added to TU Delft Institutional Repository 'You share, we take care!' - Taverne project https://www.openaccess.nl/en/you-share-we-take-care
Otherwise as indicated in the copyright section: the publisher is the copyright holder of this work and the author uses the Dutch legislation to make this work public.

Cite this