Samengestelde appels als referentie voor dichte peren?

J Stigter, Sandra Erkens, B Sluer

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeConference contributionProfessional

40 Downloads (Pure)

Abstract

Tussen de Eisen 1978 en Standaard 2015 is de regelgeving vele malen aangepast. Proeven, definities, eisen en toleranties zijn allen aangepast. Maar nog veel belangrijker is dat gestart is met het vervangen van het vertrouwde empirische technisch kader voor asfaltverhardingen door een nieuw functioneel kader. Voor asfaltbeton is hiermee in 2008 begonnen en met de nieuwe versie van de Europese Normen volgen mogelijk ZOAB en SMA.
De Werkgroep Asfaltverhardingen (WGA) van CROW beheert de regelgeving voor asfalt in de Standaard RAW Bepalingen en heeft de interne afspraak dat wijzigingen in de regelgeving alleen worden doorgevoerd als deze door middel van onderzoeksresultaten onderbouwd kunnen worden
Voor het beoordelingskader van asfalt is het van belang de relatie te kennen tussen de doelsamenstelling voor het typeonderzoek, de samenstelling voor de productiecontrole en de samenstelling voor de controle van gerealiseerde werk. Evenzo is de relatie tussen de streefdichtheid voor het typeonderzoek, de dichtheid van proefstukken in warme toestand tijdens de proefstukvervaardiging in het laboratorium en de dichtheid van proefstukken voor controle van gerealiseerd werk van groot belang. De huidige kluwen van doelsamenstelling, samenstelling na extractie en referentiesamenstelling en van streefdichtheid en referentie-dichtheid, platen, balkjes, gyratortabletten, gyratorproefstukken en boorkernen wordt in deze bijdrage beschreven evenals de knelpunten die hiervan momenteel in de praktijk het gevolg zijn.
Vanuit een integrale veiligheidsbeschouwing voor asfaltverhardingen van ontwerp tot en met realisatie moet herijking plaatsvinden van toleranties voor samenstellingen ten opzichte van de doelsamenstelling en van dichtheden ten opzichte van de streefdichtheid voor de beheersing van de kwaliteit van asfalt bij productie en verwerking. Op basis van een theoretische analyse wordt hier een voorzet voor gegeven en wordt een aanpak voorgesteld voor de validatie van de voorgestelde wijzigingen.
Original languageDutch
Title of host publicationCROW InfraDagen 2016
Pages1-11
Number of pages11
Publication statusPublished - Jun 2016
EventCROW InfraDagen 2016 - Papendal, Arnhen, Netherlands
Duration: 22 Jun 201623 Jun 2016
https://www.crow.nl/bijeenkomsten-en-congressen/crow-infradagen-2016#tab:tab-Terugblik

Conference

ConferenceCROW InfraDagen 2016
CountryNetherlands
CityArnhen
Period22/06/1623/06/16
Internet address

Keywords

  • Asfalt
  • onderzoek
  • functioneel
  • toekomst
  • RAW

Cite this