De oorspronkelijke gedaante van de geschilderde kamer in het Martenahuis te Franeker

Translated title of the contribution: The original appearance of the painted room in the Martenahuis in Franeker

Ige Verslype, Margriet Van Eikema Hommes, Annemieke Heuft

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

12 Downloads (Pure)

Abstract

The Martenahuis in Franeker contains a special room whose walls and ceiling are decorated with vast paintings on canvas. Such fully painted rooms were very popular in the northern Dutch provinces from the last quarter of the seventeenth century and were called 'painted rooms' or 'rooms in the round'. Owing to later additions and alterations, the painted room in the Martenahuis presents a disjointed picture today. The room's original appearance has been reconstructed with the help of material-technical, art-historical and archival research. It transpires that all the elements of the room were meticulously coordinated with one another, which provides insight into the intentions of the client and the artists involved. The now white-painted flat wooden architectural elements were originally painted with a reddish-brown trompe l'oeil representation which, together with the paintings inserted into them, created the illusion of a richly decorated classical pavilion overlooking Arcadian landscapes. Technical research revealed - in contrast to what the literature had previously suggested - that all the landscape hangings, as well as the central ceiling piece and the eight original wainscot paintings, were part of a single series made especially for this room. Archival research has shown that the room came into being in or shortly after 1701, follow ing the departure in Aug ust 1701 of the young Fr isian stadholder Johan Willem Friso (1687-1711), who had stayed there while studying at Franeker University. The construction of the room was part of a large-scale renovation commissioned by the wea lt hy regent Suffridus Wester-huis (1668-1731), who had acquired the building in 1694. Various prints by the French architect Daniel Marot (1661-1752) served as inspiration for the room's design. Those designs were all published before 1703. There are no elements dating back to Marot's inventions from or after 1703, such as those included in his collected edition of 1712, whereas this is regularly the case in Frisian buildings built after 1703. As such, the painted room in the Martenahuis is one of the earliest examples of the Marot style in an upper middle-class mansion. The ambitious Suffridus Westerhuis presented himself as a modern and wealthy man of standing by having his house renovated in line w ith the latest architectural and interior design ideas. What's more, the painted room he created directly mirrored Marot's designs for Willem iii (1650-1702) and his inner circle. One of the artists Westerhuis chose to do the landscape paintings in his reception room was the painter Jan van Bunnik (1654-1733), who created decorations for the palaces of the stadholder-king and for the country houses of his entourage. In seeking to align himself with the Republic's highest echelons, Westerhuis was presenting himself as an administrator of high standing. Westerhuis took a keen interest in gardening and the study of nature, a highly appropriate pastime for a prominent figure at that time. As such, his choice of landscape hangings as wall decoration was quite apt. The contemplation of such landscapes was viewed at the time as a form of relaxation after onerous adminis-trative duties. Architecture, paintings and client turn out to be inextricably linked in the Martenahuis room - a connection which, after having been concealed for centuries, has been brought to light by this recent research project.

Original languageDutch
Pages (from-to)101-122
JournalKNOB Bulletin
Volume116
Issue number3
Publication statusPublished - 2017

Fingerprint Dive into the research topics of 'The original appearance of the painted room in the Martenahuis in Franeker'. Together they form a unique fingerprint.

  • Cite this