Gemeentehuizen in Nederland

Translated title of the contribution: Town Halls in the Netherlands

C.A. van Wijk, Jan Vredenberg

Research output: Book/ReportBookPopular

Abstract

Gemeentehuizen hebben al eeuwenlang een belangrijke representatieve functie als bestuurscentra en als bakens van democratie. Ten gevolge van de gemeentelijke herindelingen en een groeiend takenpakket is er in de twintigste eeuw een groot aantal nieuwe gemeentehuizen gebouwd. De voormalige stad- of raadhuizen zijn vaak te klein geworden en hebben daarom andere functies toebedeeld gekregen.

De gemeentehuizen die nu in gebruik zijn, zijn toegankelijk en transparant. Het zijn openbare ruimtes met verschillende maatschappelijke en culturele functies. Door de opkomende digitalisering lijken gemeentehuizen verder verwijderd te raken van de burger, maar ze worden des te meer ingericht op een manier die mensen juist samenbrengt. Ook zijn er nog vele voormalige gemeentehuizen die hun plek in het Nederlandse landschap hebben behouden. Het oude stadhuis van Gouda is bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld van gotische architectuur uit de vijftiende eeuw, evenals de vele andere oude stadhuizen die rijksmonumenten zijn geworden.

`Gemeentehuizen in Nederland` biedt een compleet overzicht van alle in gebruik genomen gemeentehuizen van Nederland. Het boek bespreekt ook de gemeentelijke herindelingen, de plaatsing van de gemeentehuizen en de verschillende bouwstijlen waarin deze gemeentehuizen gebouwd zijn. De speciaal voor dit boek gemaakte foto`s laten de diversiteit aan moderne gemeentehuizen van Nederland zien, waarbij de lezer kennismaakt met de historische en architectonische ontwikkeling van deze gebouwen en hun functionaliteit.
Translated title of the contributionTown Halls in the Netherlands
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherUitgeverij Matrijs
Commissioning bodyVereniging van Nederlandse Gemeenten
Number of pages271
ISBN (Print)978-90-5345-551-7
Publication statusPublished - 2020

Keywords

  • gemeentelijk vastgoed
  • raadhuis
  • gemeentehuis
  • Town halls
  • stadhuis

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Town Halls in the Netherlands'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this