Visuele presentaties in veiligheidskunde

Paul Swuste, Peter Schmitz, Karolien van Nunen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

61 Downloads (Pure)

Abstract

Dit artikel laat ontwikkelingen en beperkingen zien van grafische presentaties van veiligheidsconcepten. Veiligheidsposters zijn krachtig en overtuigend met een duidelijke boodschap. De vroege posters spelen in op angst, schaamte en schuldgevoelens. Vanaf de jaren zeventig in een veranderend politiek en sociaal klimaat wijzigt de boodschap en wordt de boodschap neutraal, zonder morele ondertoon.

Presentaties van de ontwikkelingen van het veiligheids- domein geven verschillende beelden. Er zijn auteurs met een nadruk op organisatorische factoren, of op gedrag. Dit hangt samen met een verschil in de interpretatie van het concept van veiligheidscultuur. De kosten-batenanalyse, een derde ontwikkeling, genereert rationele argumenten voor de besluitvorming over veiligheidsinvesteringen.

Visualisaties van modellen en metaforen laten een groei- end begrip zien van latente factoren van organisaties, als beslissende elementen van ongevalsprocessen. Met een van de metaforen is de ontwikkeling van majeure ongevalsscenario's te volgen, waardoor vroegtijdige preventie mogelijk wordt.
Original languageEnglish
JournalTijdschrift voor Toegepaste Arbowetenschap
Volume32
Issue number4
Publication statusPublished - 2019

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Visuele presentaties in veiligheidskunde'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this