Vraag naar bedrijventerreinen te ruim ingeschat

Erik Louw, H. Olden

  Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeConference contributionProfessional

  54 Downloads (Pure)

  Abstract

  Nu de economie aantrekt wordt de vraag of we nog nieuwe bedrijventerreinen nodig hebben weer actueel. Bij het beantwoorden spelen ramingen vaak een belangrijke rol. Immers de behoefte aan nieuw terreinen moet met een vraagraming worden onderbouwd (o.a. bij het toepassen van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking. Maar hoe goed zijn deze ramingen eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden hebben we verschillende ramingen geanalyseerd en vele secondopinion
  onderzoeken gereviewd. Daaruit blijkt dat het beleid voor bedrijventerreinen structureel gebaseerd is op een geraamde planningsopgave die boven de daadwerkelijke vraag ligt. De oorzaak hiervoor zit in de (beleidsmatige) keuzen die bij het toepassen van de ramingen worden gemaakt.
  Vaak wordt uitsluitend gewerkt met economisch optimistische scenario’s en wordt ruimtebesparend beleid niet in de ramingen verwerkt. Hierdoor wordt de vraag systematisch te hoog ingeschat. Dit belemmert een effectieve toepassing van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking die is gericht op zorgvuldig ruimtegebruik.
  Original languageDutch
  Title of host publicationPlandag 2016
  Pages259-268
  Number of pages10
  Publication statusPublished - 2016
  EventPlandag 2016 - Tilburg, Netherlands
  Duration: 19 May 2016 → …

  Conference

  ConferencePlandag 2016
  CountryNetherlands
  CityTilburg
  Period19/05/16 → …

  Cite this