Wiskundige geometrische modellen: opkomst, erfgoed, ontwikkeling

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterProfessional

38 Downloads (Pure)

Abstract

In het jaar 1816 formuleerde de Franse wiskundige J.D. Gergonne het volgende probleem: beschouw een familie van oppervlakken welke aan boven- en onderzijde zijn opgespannen door twee diagonalen van een kubus, en waarvan de zijranden op zijvlakken van die kubus liggen. Welke vorm heeft de minimale oppervlakte? Dit probleem werd in 1865 door H.A. Schwarz opgelost en geïllustreerd. Het vormde een stimulans voor Schwarz, Felix Klein en andere collega’s om fysieke modellen van wiskundige oplossingen te gaan construeren om zo het gedrag van de wiskundige oplossingen enigszins te kunnen visualiseren en begrijpen. De modellen waren van metaal, van draad, van gips, van hout, van karton.
Original languageDutch
Title of host publication175 jaar TU Delft
Subtitle of host publicationErfgoed in 33 verhalen
EditorsP.T.L.M. van Woerkom, W. Ankersmit, R. Hagman, H.G. Heijmans, G.J. Olsder, G. van de Schootbrugge
Place of PublicationDelft, The Netherlands
PublisherHistechnica
Pages96-102
ISBN (Print)978-94-028-0652-6
Publication statusPublished - 2017

Research Output

  • 1 Book editing

175 jaar TU Delft: Erfgoed in 33 verhalen

Ankersmit, W. (ed.), Hagman, R. (ed.), Heijmans, H. G. (ed.), Olsder, G. J. (ed.), van de Schootbrugge, G. (ed.) & van Woerkom, P. (ed.), 2017, Delft: Histechnica. 199 p.

Research output: Book/ReportBook editingProfessional

Open Access
File

Cite this

van Woerkom, P. (2017). Wiskundige geometrische modellen: opkomst, erfgoed, ontwikkeling. In P. T. L. M. van Woerkom, W. Ankersmit, R. Hagman, H. G. Heijmans, G. J. Olsder, & G. van de Schootbrugge (Eds.), 175 jaar TU Delft: Erfgoed in 33 verhalen (pp. 96-102). Histechnica.