Carnisse - Van boerenzij tot smeltkroes

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

In een serie mini-docu's nemen we je mee langs bijzondere gebouwen, straten en buurten op Rotterdam-Zuid. Plekken die samen het verhaal vertellen van de bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis van de wijken van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Daarbij komen niet alleen deskundigen aan het woord, maar natuurlijk ook wijkbewoners zelf.

In deze aflevering staat Carnisse centraal. Kenmerkend voor Carnisse zijn de vele blokken portiekwoningen, daterend uit de periode rond WOII. Is er een toekomst voor deze woningen? En zo ja, voor wie dan? Hoe kijken de bewoners tegen hun wijk aan? Waarom wonen ze juist hier?

Deze serie is gebaseerd op de cultuurhistorische onderzoeken, die door bureau SteenhuisMeurs in 2016-2018 in deze wijken zijn uitgevoerd.  Opdrachtgever: Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, gemeente Rotterdam. December 2018.

Docent en onderzoeker Lidwine Spoormans vertelt over het onderzoek en de ontwerpoplossingen die ze met studenten van de TU Delft ontwikkelde.

Period17 Dec 2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleCarnisse - Van boerenzij tot smeltkroes
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletVimeo
  Media typeWeb
  Duration/Length/Size15:24 minuten
  Country/TerritoryNetherlands
  Date17/12/18
  DescriptionIn een serie mini-docu's nemen we je mee langs bijzondere gebouwen, straten en buurten op Rotterdam-Zuid. Plekken die samen het verhaal vertellen van de bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis van de wijken van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Daarbij komen niet alleen deskundigen aan het woord, maar natuurlijk ook wijkbewoners zelf.

  In deze aflevering staat Carnisse centraal. Kenmerkend voor Carnisse zijn de vele blokken portiekwoningen, daterend uit de periode rond WOII. Is er een toekomst voor deze woningen? En zo ja, voor wie dan? Hoe kijken de bewoners tegen hun wijk aan? Waarom wonen ze juist hier?

  Deze serie is gebaseerd op de cultuurhistorische onderzoeken, die door bureau SteenhuisMeurs in 2016-2018 in deze wijken zijn uitgevoerd. Opdrachtgever: Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, gemeente Rotterdam. December 2018.

  Docent en onderzoeker Lidwine Spoormans vertelt over het onderzoek en de ontwerpoplossingen die ze met studenten van de TU Delft ontwikkelde.
  Producer/AuthorEelco Romeijn
  URLhttps://vimeo.com/album/4422470/video/296013515
  PersonsL.G.K. Spoormans

Keywords

 • rotterdam zuid
 • portiekwoongebouw
 • woningbouw
 • erfgoed
 • ontwerp strategieën