Mondkapjes herverwerken: duurzamer zonder kwaliteit in te leveren

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Nieuwsbrief Rijksoverheid, Duurzame Zorg, VWS: Mondmaskers zijn vaker dan een keer te gebruiken als ze goed gesteriliseerd worden. Ondrzoekers van de TU Delft ontwikkelden hiervoor nieuwe test- en sterilisatiemethoden. Dit kan een oplossing bieden bij tekorten zoals in het begin van de pandemie. Maar herverwerken kan ook zorgen voor tot 58% CO2 reductie.

Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman onderzochten 75.000 mondmaskers. Een deel hiervan werd gesteriliseerd en vijf keer hergebruikt door zorgprofessionals. Het onderzoek toont aan dat medische mondmaskers goed kunnen blijven werken na vijf keer sterilisatie en hergebruik. 

Period7 Oct 2021

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleMondkapjes herverwerken: duurzamer zonder kwaliteit in te leveren
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletRijksoverheid. Ministerie van VWS
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date7/10/21
  DescriptionMondmaskers zijn vaker dan een keer te gebruiken als ze goed gesteriliseerd worden. Ondrzoekers van de TU Delft ontwikkelden hiervoor nieuwe test- en sterilisatiemethoden. Dit kan een oplossing bieden bij tekorten zoals in het begin van de pandemie. Maar herverwerken kan ook zorgen voor tot 58% CO2 reductie.

  Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman onderzochten 75.000 mondmaskers. Een deel hiervan werd gesteriliseerd en vijf keer hergebruikt door zorgprofessionals. Het onderzoek toont aan dat medische mondmaskers goed kunnen blijven werken na vijf keer sterilisatie en hergebruik.

  In een tweede artikel demonstreren Horeman en Van Straten samen met het Amsterdam UMC en Esther Putman van het Programma Duurzame Zorg dat vijf keer steriliseren 58% CO2 wordt bespaard ten opzichte van éénmalig gebruik van datzelfde mondmasker. Vijf keer hergebruik scheelt ook 57% waterverbruik 35% fijnstof.
  Producer/AuthorRijksoverheid
  URLhttps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuwsbrieven/duurzame-zorg/2021/nieuwsbrief-duurzame-zorg---september
  PersonsB.J. van Straten

Keywords

 • Mondmasker
 • Duurzame zorg
 • circulaire economie