Waterstof als energiedrager: Wetenschappers onderzoeken in Lelystad opslag van waterstof

Press/Media: Public Engagement

Period12 Feb 2020

Media coverage

1

Media coverage

  • TitleWaterstof als energiedrager
    Media name/outletDe Stentor (Flevoland Editie), p. 7
    Media typePrint
    Country/TerritoryNetherlands
    Date12/02/20
    DescriptionWaterstof is volgens de Delftse hoogleraar prof.dr. Ad van Wijk een van de meest duurzame stoffen om energie in op te slaan.

    Door elektriciteit door water te voeren, ontstaan waterstof en zuurstof. Het waterstof kan vloeibaar worden gemaakt en zo worden opgeslagen of over grote afstanden worden getransporteerd, legde Van Wijk uit bij de lancering van de proef in Lelystad. Waterstof kan direct worden gebruikt als brandstof, maar het proces kan ook in omgekeerde volgorde: door waterstof en zuurstof weer bij elkaar te brengen ontstaat elektriciteit.

    Het proces is aanzienlijk goedkoper dan stroom opslaan in accu's; volgens Van Wijk een factor honderd.

    Japan is volgens Van Wijk het eerste land dat de techniek op grote schaal gaat toepassen. In Australische zonneparken wordt stroom geproduceerd voor de fabricage van waterstof, dat per schip naar Japan wordt vervoerd. In een later stadium is een pijpleiding voorzien tussen beide landen.

    Duitsland gaat iets soortgelijks doen.

    Dat land weet zich geen raad met de enorme hoeveelheden stroom die zijn windmolenparken op zee produceren. "Hun stroomkabels op het land zijn te klein. Alleen al in 2018 hebben de Duitsers voor een miljard euro aan opgewekte stroom vernietigd. Duitsland gaat nu 6000 kilometer aardgasleiding ombouwen", aldus Van Wijk. Die moeten waterstof gaan verplaatsen naar plekken waar het kan worden gebruikt of opgeslagen.

    Ook voor Nederland ziet Van Wijk dit gebeuren. Tot in de woningen toe. De eerste cv-ketels die op waterstof werken zijn al op de markt. "De brander is eigenlijk het enige dat anders is", zegt Van Wijk.

    Producer/AuthorHenry van der Wal
    PersonsA.J.M. van Wijk