Monitor koopwoningmarkt: 2e kwartaal 2016 (samenvatting)

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  14 Downloads (Pure)

  Abstract

  In relatieve zin heeft de nieuwbouwmarkt van koopwoningen zich sinds 2013 even sterk hersteld als de markt van bestaande koopwoningen. Maar de dynamiek op de nieuwbouw-markt was natuurlijk veel verder weggezakt en de laatste drie kwartalen stokt het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen weer op gemiddeld zo’n 7.500 woningen. Een onver-wachtse ontwikkeling, want de druk op de markt van bestaande koopwoningen is inmiddels weer groot.
  Het door het Kadaster geregistreerd aantal nieuwe hypotheken (ruim 72.300) en transacties van koopwoningen (ruim 50.300) in het tweede kwartaal van 2016 betekenen een flinke stijging ten opzichte van het vorige kwartaal en van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De krapte-indicator van de NVM zit weer op een niveau, dat vergelijkbaar is met de periode voor de crisis. De woonconsumenten hebben nog niet eerder sinds 2004 zoveel vertrouwen gehad in de koopwoningmarkt als in het tweede kwartaal van 2016.
  De stagnatie op de nieuwbouwmarkt is dan ook niet het gevolg van een gebrek aan vraag, maar de nieuwbouwproductie vormt het knelpunt. Mogelijke oorzaken zijn hoge grondprij-zen, een gebrek aan bouwcapaciteit, een tekort aan beschikbare bouwplannen of (her)onderhandelingsperikelen bij het uitwerken van nieuwe bouwprojecten.
  Op basis van de gegevens in de veertiende Monitor Koopwoningmarkt (tweede kwartaal 2016) verwachten we dan ook dat de verkoopprijzen verder zullen oplopen.
  Original languageDutch
  Place of PublicationDelft
  PublisherOTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving
  Number of pages9
  Publication statusPublished - Aug 2016

  Cite this