OverHolland 18/19: Universiteit en stad

Translated title of the contribution: OverHolland 18/19: University And City

Henk Engel (Editor), Esther Gramsbergen (Editor), Henk Hoeks (Editor), Reinout Rutte (Editor), Otto Diesfeldt (Editor), Iskandar Pane (Editor)

  Research output: Book/ReportBook editingScientific

  22 Downloads (Pure)

  Abstract

  De technische universiteiten in Delft en Eindhoven waren in Nederland de eerste waarvoor na de Tweede Wereldoorlog het ‘campusmodel’ werd ingevoerd, dat wil zeggen: de ontwikkeling van de universiteit tot autonoom stadsdeel. In deze aflevering van OverHolland wordt aan deze ontwikkeling vanuit diverse invalshoeken aandacht besteed.
  Hoe de campus zich ontwikkelt, wordt duidelijk uit het voorbeeld van de universiteit van Tilburg. Het masterplan van Bauhütte, de design based research group van de TU Eindhoven onder leiding van Christiaan Rapp en het ontwerp van Kees Kaan voor een nieuw onderwijs- en zelfstudiecentrum laten zien hoe de behoefte aan een nieuw soort universiteitsgebouwen en de campus – intussen architectonisch erfgoed – met elkaar in overeenstemming gebracht kunnen worden.
  Tot slot gedenkt OverHolland het feit dat vijftig jaar geleden Aldo Rossi’s De architectuur van de stad verscheen. Voor deze gelegenheid wordt ‘Elementi e costruzione. Note sull’architettura di Aldo Rossi’ van Ezio Bonfanti uit Controspazio, oktober 1970 – de eerste architectuurtheoretische beschouwing van de ontwerpen van Aldo Rossi – in Nederlandse en Engelse vertaling gepubliceerd. De rubriek Polemen voegt daaraan de notities van Rossi toe en de brief die hij naar aanleiding van dit artikel aan Bonfanti schreef.
  Translated title of the contributionOverHolland 18/19: University And City
  Original languageMultiple languages
  PublisherVantilt
  Number of pages224
  ISBN (Print)978-94-6004-304-8
  DOIs
  Publication statusPublished - 2017

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'OverHolland 18/19: University And City'. Together they form a unique fingerprint.
  • Rise of a Campus

   Pane, I., Diesfeldt, O. & Gramsbergen, E., 1 Dec 2017

   Research output: Non-textual formExhibitionPopular

  Cite this