Smart campus tools: Een verkenning bij Nederlandse universiteiten en lessen uit andere sectoren

Research output: Book/ReportBookPopular

471 Downloads (Pure)

Abstract

Het ‘Smart tools on campus’ onderzoek is gestart naar aanleiding van een probleem dat bekend is voor zowel gebruikers als campus managers: gereserveerde maar (deels) ongebruikte of onderbenutte ruimte. Gebruikers zijn geregeld op zoek naar een studie, werk- of vergaderplek, maar alle plekken lijken bezet: zalen zijn ingeroosterd voor een college en werkplekken zijn geclaimd met boeken op tafel of een jas over de stoel. Grote delen van de dag zijn ze echter niet in gebruik. De analogie met het ‘handdoekje leggen’ bij het zwembad (zie figuur M.1) geeft dit probleem goed weer: “gereserveerd maar ongebruikt” is een grote ergernis in geval van ruimteschaarste. Zo ontstaat er bij studenten en docenten een vraag naar meer ruimte, terwijl de campusmanagers tegelijkertijd weten dat de beschikbare ruimten niet volledig gebruikt worden.
Het lijkt erop dat smart tools een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van voorgenoemd probleem en daarmee van toegevoegde waarde voor verschillende stakeholders op de campus. Door gebruikers te helpen bij het boeken of het vinden van een ruimte kunnen zij in de huidige situatie de beschikbare ruimte beter gebruiken. Door de facilitair- en vastgoedmanagers te voorzien van (real-time) data over het werkelijke gebruik van verschillende ruimtetypen op de campus, worden zij geholpen in de besluitvorming over toekomstige investeringen. De hoofdvraag van het onderzoek is: Aan welke smart tools hebben de universiteiten behoefte en welke zijn er beschikbaar?

Een smart tool is een dienst of product waarmee (real-time) informatie verzameld wordt om enerzijds ruimtegebruik op de huidige campus te verbeteren en anderzijds de besluitvorming over het toekomstig ruimtegebruik te ondersteunen. Een smart tool wordt beschreven in drie onderdelen:

1. Waarom deze tool? – doelstellingen - de redenen waarom de smart tool wordt ingezet
2. Wat meet deze tool? – informatie ruimtegebruik – het type data dat wordt verzameld
3. Hoe meet deze tool? – meetmethoden - de manier waarop of sensor waarmee wordt gemeten

Original languageDutch
PublisherDelft University of Technology
Number of pages163
Publication statusPublished - 2016

Cite this