Wetsvoorstel Drijvende opstallen: een juridisch fundament voor bouwen op water: Deel II: Boek 5 voor ‘Registergoederen’

Pernille van der Plank, H.D. Ploeger

Research output: Contribution to journalArticleScientific

14 Downloads (Pure)

Abstract

In de afgelopen jaren is veel onderzoek verricht naar de mogelijkheid van het realiseren van drijvende platformen waarop meerdere gebouwen (zelfs hoogbouw) gerealiseerd kunnen worden. Toch komen deze projecten in ons land niet verder dan de tekentafel. Het succes van een bouwproject hangt niet alleen af van de bouwkundige kwaliteit; de bouwkundige aspecten en de juridische aspecten gaan hand in hand. Om drijvende ontwikkeling op grote(re) schaal mogelijk te maken is het wenselijk dat de goederenrechtelijke instrumenten die ten dienste staan bij de vormgeving van een vastgoedproject op land ook toegepast kunnen worden bij de vormgeving van drijvende platformen. In plaats van de drijvende opstallen zelf een bijzondere status te geven, wordt in dit artikel de oplossing gezocht het bestaande instrumentarium van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek niet langer te beperken tot onroerende zaken, maar van toepassing te verklaren op alle registergoederen.
Original languageDutch
Pages (from-to)61-68
Number of pages8
JournalWPNR (Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie)
Issue number7356
Publication statusPublished - 2022

Bibliographical note

Green Open Access added to TU Delft Institutional Repository 'You share, we take care!' - Taverne project https://www.openaccess.nl/en/you-share-we-take-care
Otherwise as indicated in the copyright section: the publisher is the copyright holder of this work and the author uses the Dutch legislation to make this work public.

Keywords

  • Floating and amphibious housing
  • Real estate
  • Netherlands

Cite this