WNR: Kansen voor de opschaling van Woonlasten-Neutraal Renoveren in Nederland

Translated title of the contribution: WNR: Chances for the upscaling of living-cost neutral renovations in the Netherlands

Research output: Book/ReportReportScientific

277 Downloads (Pure)

Abstract

Een groot bestand van gebouwen in Nederland is in eigendom van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en is toe aan renovatie en energetische verduurzaming. Het aantal grondige renovaties van dergelijke gebouwen is in de praktijk nog laag, mede door een trage ontwikkeling van het Nederlands renovatiebeleid, een gebrek aan motivatie van bewoners om te investeren in verduurzaming, en de trage opbouw van een integrale bouwketen die is afgestemd op deze doelgroep.
Deze studie onderzocht daarom hoe woonlasten-neutrale renovaties van gebouwen in eigendom van VvE’s in Nederland kunnen worden opgeschaald d.m.v. een integraal ontlastend aanbod m.i.v. energieprestatiegarantie en ketenintegratie. De studie maakt gebruik van wetenschappelijke literatuur, projectervaringen en diepte-interviews met koplopers in deze sector om te onderzoeken hoe het beleid, de vraag en de markt momenteel een rol spelen bij de opschaling van woonlasten-neutrale renovaties.
De studie vindt kansen om woonlasten-neutraliteit te koppelen met energie-neutraliteit, een ontlastend aanbod, publiek-private partnerschappen, prestatiecontracten, vraagbundeling en ketenintegratie. In het bijzonder bieden sociaal gestuurde beslissingsprocessen ook nieuwe kansen om bewoners te overtuigen. Het opschalen van deze processen vergt garanties voor de procesbegeleiders en wettelijke aanpassingen voor de soms nog onbestaande of gebrekkig functionerende VvE-besturen.
Translated title of the contributionWNR: Chances for the upscaling of living-cost neutral renovations in the Netherlands
Original languageDutch
PublisherDelft University of Technology
Commissioning bodyRijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Number of pages48
Publication statusPublished - 8 Jul 2021

Bibliographical note

Dit innovatieplan werd uitgevoerd met ondersteuning vanuit de MMIP 3 en 4 regeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Funding

Meerjarig Missiegedreven Innovatie Programma, referentie RVO: TEUE919003, rapportnummer 7.5

Keywords

 • housing
 • renovation
 • energy efficiency
 • energy policy
 • collaboration
 • supply chain
 • business model
 • homeownership
 • Community participation

Fingerprint

Dive into the research topics of 'WNR: Chances for the upscaling of living-cost neutral renovations in the Netherlands'. Together they form a unique fingerprint.
 • Chances for the upscaling of living-cost neutral renovations in the Netherlands

  Mlecnik, E., 2022, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science: SBE22Delft - Innovations for the Urban Energy Transition: Preparing for the European Renovation Wave 11/10/2022-13/10/2022 Delft, Netherlands. IOP Publishing, Vol. 1085. 8 p. 012040. (IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (EES); vol. 1085).

  Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeConference contributionScientificpeer-review

  Open Access
  File
  41 Downloads (Pure)

Cite this