Vochtschade na brand: De casus van de Elleboogkerk in Amersfoort

Research output: Chapter in Book/Conference proceedings/Edited volumeChapterScientificpeer-review

12 Downloads (Pure)

Abstract

Het blussen van een brand gaat gepaard met een grote hoeveelheid water die in het metselwerk van een gebouw binnendringt; daarnaast duurt het vaak ook nog lange tijd voor een gebouw weer waterdicht kan worden gemaakt. Dit kan een hoog vochtgehalte in de muren veroorzaken, met alle daaraan verbonden problemen, zoals zouttransport, zout- en vorstschade en biologische groei. In dit artikel wordt de casus van de Neo-classicistische Elleboogkerk te Amersfoort besproken, waarvan de kapconstructie in 2007 door een brand werd verwoest. Naast directe schade door de brand aan het gebouw en de daarin aanwezige museale collectie, ontstond er ook vervolgschade als gevolg van vocht. Onderzoek toonde aan dat een hoog vochtgehalte in de muren, in de nasleep van de brand, de oorzaak is geweest van het loskomen van het nieuwe pleisterwerk, binnen enkele weken nadat dit was aangebracht. Daarnaast maakte het onderzoek het mogelijk om, op basis van het gemeten zoutgehalte in de muur, het risico voor het verder ontstaan van schade in te schatten en advies te geven over het wel of niet vervangen van de (nog) niet beschadigde delen van het renovatiepleisterwerk.
Original languageDutch
Title of host publicationBrandveiligheid in historische gebouwen
Subtitle of host publicationBrandend actueel!
Place of PublicationMechelen
PublisherWTA Nederland - Vlaanderen
Number of pages8
ISBN (Electronic)978-90-76132-24-2
Publication statusPublished - 2021
EventWTA Studiedag - Brandveiligheid in historische gebouwen - Brandend actueel! - Mechelen, Belgium
Duration: 8 Oct 20218 Oct 2021

Conference

ConferenceWTA Studiedag - Brandveiligheid in historische gebouwen - Brandend actueel!
Country/TerritoryBelgium
CityMechelen
Period8/10/218/10/21

Bibliographical note

Green Open Access added to TU Delft Institutional Repository 'You share, we take care!' - Taverne project https://www.openaccess.nl/en/you-share-we-take-care

Otherwise as indicated in the copyright section: the publisher is the copyright holder of this work and the author uses the Dutch legislation to make this work public.

Keywords

  • moisture damage
  • plaster

Cite this